RASESTANDARD

NKK anbefaler alle som skal kjøpe valp å kontakte raseklubben. Raseklubben sitter med ekspertisen på rasen, oversikt over oppdrettere og kunnskap om rasens helse. Lenke til raseklubben finner du nederst på denne siden.

Verdt å tenke på:

  • Dette er en samarbeidsvillig og myk rase.
  • Rasen er storvokst og trenger godt med daglig mosjon som voksen.
  • En berner sennenhund har mye pels og setter pris på å få være mye utendørs.
  • En berner sennenhund er en god familiehund; flokkorientert og vennlig.

Egenskaper/Mentalitet:

Selvsikker, oppmerksom, vaktsom, modig, godmodig og hengiven overfor folk den kjenner. Selvsikker og vennlig overfor fremmede, jevnt og rolig temperament. Den elsker å jobbe, og bruke både kropp og hode. De aller fleste hundesporter er derfor noe en kan forsøke med sin berner på et aktiviseringsnivå, mens konkurransepotensialet er sterkere i visse grener enn i andre. Det er lite jaktinstinkt hos rasen.

Størrelse og utseende:

Berner sennenhund er en langhåret, tri-farget hund av middels størrelse. Det er en muskuløs hund med sterke bein. Til tross for sin størrelse og vekt har den god utholdenhet og bevegelighet. Høyde for hannhunder er 64-70 cm, for tisper 58-66 cm. Pelsen er lang og skinnende, rett eller bølget.

Pelsarbeid:

Pelsen børstes en gang i uken. I røyteperioder, to ganger pr år, anbefales daglig børsting. Tispene røyter også i forbindelse med løpetid og valpefødsel.

Historikk:

Berner sennenhund var opprinnelig en vakt-, trekk- og gjeterhund på gårder i regioner ved foten av Alpene og i innlandsområdene rundt Bern. Sennenhundene var utbredt i hele Sveits. De ble brukt til å vokte og gjete buskap i fjellene, gjete langs veiene, dra melkevogner og små sleder, og vokte gården.

I dag er rasen primært en familiehund, men også en allsidig arbeidshund.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.